Kontakt
tel. 664 788 012
e-mail:
sklep@delikatesy-orientalne.pl
sklep stacjonarny w Łodzi
ul. Boj. Getta Warszawskiego 16
91-438 Łódź
pn-pt w godz. 11-17
przyjmujemy płatności kartą
Płatności
|
Chińczycy
uważają, że warzywa i owoce chłodzą organizm i odżywiają jego
?żeński? pierwiastek ying. ?Męski? pierwiastek yang natomiast
posiadają potrawy smażone, pikantne, czerwone mięsa, które
rozgrzewają organizm i dodają mu ?ognia?. Każdy chiński kucharz
dąży do zachowania harmonii. Smaki zestawia się na zasadzie
kontrastów. Dlatego nie dziwi sos sojowy z cukrem, czy połączenia
kwaśnego ze słonym. Ale nie tylko smaki, również kolory
składników potraw są ważne. Biały i żółty świetnie łączą się z
czerwonym, różowym i zielonym. Potrawy są barwne, czasami
dodatkowo przystrajane kiełkującą soją czy fasolą mung. Potrawy
smażone szybko w głębokim tłuszczu w Woku zachowują swoją
chrupkość, kolor i smak, a to są zalety, które uznają wszyscy,
nie tylko Chińczycy i dlatego kuchnia chińska jest tak popularna
na całym świecie.
Nasz bogata oferta produktów do przygotowania wykwintnych dań
kuchni chińskiej powinna Państwa zadowolić.
SMACZNEGO!
Annatto - 50g
Anatto (Roucou) jest sproszkowanym ziarnem drzewa tropikalnego z Ameryki Płd i Karaibów.Stosuje się go jako naturalny barwnik spożywczy no do ryżu, makaronu, ciasta. Ma kolor pomarańczowo-czerwony.
|
anyż gwiazdkowy - 50 g
Anyż gwiazdkowy (badian, badianek) nie jest spokrewniony ani z biedrzeńcem anyżem, ani z fenkułem. Ma tylko zbliżony do nich zapach i smak. Jest nieco bardziej ostry z słodkawym odcieniem. Pochodzi z południowych Chin i Wietnamu. W kuchni Chińczycy d...
|
China Jasmin - 50g
Chińska herbata zielona o liściu lekko zrolowanym, z dodatkiem kwiatu jaśminu. Jeszcze przed suszeniem zaprawiana jest oparami olejku jaśminowego.Daje po zaparzeniu pełny kwiecisty aromat, napar o ciemnożółtym kolorze. Jest to tradycyjna herbata Chiń...
|
Curry wietnamskie - 50g
Jest przyprawą pochodzącą z Indii, ale bardzo popularną w całej Azji. Curry jest mieszanką sproszkowanych kilku przypraw. Składniki curry bywają różne. Jako podstawowe wymienia się: kurkumę, kwiat muszkatołowy, cynamon, imbir, kardamon, goździki, kol...
|
|
|
Czosnek w płatkach - 50g
Czosnek w płatkach można dodawać do potraw, a także obłożyć mięso do pieczenia lub gotowania na parze.
|
fasola adzuki - 500g
Fasolka adzuki (aduki) jest bardzo popularna na Dalekim Wschodzie, szczególnie w Japonii. Bogata jest w białko. Można wykorzystać ją do sałatek, mielić na mąkę, stosować jako przystawkę w postaci puree, na zupę do krokietów. Przed gotowaniem należy n...
|
Fenkuł (koper włoski) całe ziarno- 50g
Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego .Włosi stosują do pieczonych mięs szczególnie wieprzowiny. W kuchni arabskiej mielą razem z czarnuszką i stosują do aromatyzowania chleba. Dodawany jest do potraw wegetariańskich. W europie stosuje się do ryb, z...
|
Galangal ( Alpinia) - 57g
Galangal ( Alpinia ) jest niezwykle często używany jako przyprawa w południowo - wschodniej Azji. Kształtem przypomina imbir, ma jasny kolor i jasne długie kłącza. Jego smak przypomina cierpkość cytryny z odrobiną pieprzowego aromatu. Używa się go ba...
|
Galangal w proszku - 50g
Jest niezwykle często używany jako przyprawa w południowo - wschodniej Azji. Kształtem przypomina imbir, ma jasny kolor i jasne długie kłącza. Jego smak przypomina cierpkość cytryny z odrobiną pieprzowego aromatu. Używa się go bardzo często w kuchni ...
|
Glutaminian sodu -AJI-NO-MOTO - 454g
AJI-NO-MOTO Japoński glutaminian sodu w kryształkach Glutaminian sodu inaczej wzmacniacz smaku jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej. Służyć jedynie jako dodatek do potraw i nie może być spożywany bezpośrednio.
|
Grzyby mun całe - 50g
Grzyby mun (mu- err, czarne grzyby chińskie) są cenione dzięki ich chrupkiej, ale dość zwartej konsystencji. Mają kształt pofałdowanej miseczki. Nie mają one wyraźnego smaku i stosuje się na zasadzie kontrastu do jasnych i kolorowych dań. Przed przyr...
|
Grzyby mun krojone - 0.50 kg
Grzyby mun (mu- err, czarne grzyby chińskie) są cenione dzięki ich chrupkiej, ale dość zwartej konsystencji. Mają kształt pofałdowanej miseczki. Nie mają one wyraźnego smaku i stosuje się na zasadzie kontrastu do jasnych i kolorowych dań. Przed przyr...
|
Grzyby mun krojone - 50g
Grzyby mun (mu- err, czarne grzyby chińskie) są cenione dzięki ich chrupkiej, ale dość zwartej konsystencji. Mają kształt pofałdowanej miseczki. Nie mają one wyraźnego smaku i stosuje się na zasadzie kontrastu do jasnych i kolorowych dań. Przed przyr...
|
|
Logowanie
WYSZUKIWARKA
|