|
Chińczycy
uważają, że warzywa i owoce chłodzą organizm i odżywiają jego
?żeński? pierwiastek ying. ?Męski? pierwiastek yang natomiast
posiadają potrawy smażone, pikantne, czerwone mięsa, które
rozgrzewają organizm i dodają mu ?ognia?. Każdy chiński kucharz
dąży do zachowania harmonii. Smaki zestawia się na zasadzie
kontrastów. Dlatego nie dziwi sos sojowy z cukrem, czy połączenia
kwaśnego ze słonym. Ale nie tylko smaki, również kolory
składników potraw są ważne. Biały i żółty świetnie łączą się z
czerwonym, różowym i zielonym. Potrawy są barwne, czasami
dodatkowo przystrajane kiełkującą soją czy fasolą mung. Potrawy
smażone szybko w głębokim tłuszczu w Woku zachowują swoją
chrupkość, kolor i smak, a to są zalety, które uznają wszyscy,
nie tylko Chińczycy i dlatego kuchnia chińska jest tak popularna
na całym świecie.
|
|