Kurczak
VINDALOO
500g mięsa z kurczaka
1 mała papryka
1 średnia cebula
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
50 ml ciemnego octu ryżowego
150 ml mleka kokosowego
1 opakowanie pasty Vindaloo (50g)
olej ryżowy do smażenia
Mięso pokroić w paski.
Opakowanie pasty Vindaloo rozprowadzić z mlekiem
kokosowym , ciemnym octem ryżowym i cukrem
brązowym.
Mięso wymieszać z marynatą i marynować min 1 godz.
(lepszy efekt jest jak będzie marynowało się przez noc)
W rondelku rozgrzać trochę oleju, podsmażyć cebulę
dodać paprykę pokrojoną w paski i mięso. Podsmażyć.
Dodać resztę marynaty. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 30
min.
Podawać z ryżem jaśminowym lub basmati
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROLADKI
MIĘSNE GARAM MASALA
500g mielonej wołowiny
2 łyżki ciecierzycy gotowanej mielonej lub mąki z
ciecierzycy
1 łyżeczka utartego imbiru świeżego
1 łyżeczka soli
1 łyżka garam masala
1 cebula
1 ząbek czosnku
75 g jogurtu naturalnego
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek
posiekać.
Mielone mięso zmieszać ze wszystkimi dodatkami z wyjątkiem
jogurtu .
Uformować roladki o długości. ok 10 cm .i średnicy ok 3 cm.
Wymieszać jogurt i posmarować nimi roladki.
Piec na patelni grillowej lub grillu ok 15 min.
Podawać z jarzynami i ryżem
--------------------------------------------------------------------------------------
KURCZAK
CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWY
500 g piersi z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 opakowanie żółtej pasty curry (50g)
lub czerwonej (ostrzejsza)
150 ml mleczka kokosowego
Olej ryżowy do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić z kostkę.
Cebule i czosnek posiekać
Pastę curry wymieszać z mleczkiem kokosowym
Cebulę i czosnek lekko zarumienić.
Dodać mięso i lekko podsmażyć.
Dodać pastę wymieszaną pastę curry. i gotować ok. 30 min.
Podawać w ryżem jaśminowy lub basmati.
Tajska zupa krewetkowa TOM
YUM
przepis na 2-3
osoby
czas
przygotowania: 20 min
potrawa dość
ostra
składniki:
-
50g pasty TOM YUM
-
200ml mleczka kokosowego
-
0,4 l wody
-
100 - 200g krewetek (wielkość obojętna)
-
1/2 łyżeczki galangalu w proszku
-
1/2 trawy cytrynowej w proszku ( świeżej, suszonej w kawałkach
lub mrożonej)
-
1/2 łyżeczki sosu rybnego
-
1/2 soku z limonki
-kilka listków
limonki Kaffir
-
można dodać kilka grzybków shitake
sposób
przyrządzania
Pastę Tom Yum
rozpuścić w 0,4 l wrzącej wody,
dodać
namoczone i pokrojone grzybki, dodać
i
pozostałe dodatki. Pogotować kilka minut,
dodać
krewetki i zupa jest gotowa do podania.
Można posypać
świeżymi lub suszonymi liśćmi kolendry